Kuchyně


Kuchyně

 

Při přípravě návrhu nové kuchyně se zaměříme hlavně na uspořádání tří základních pracovních zón: 1) Vaření, kde počítáme se sporákem nebo varnou deskou. 2) Mytí nádobí, kam patří dřez a myčka nádobí. 3) Ukládání potravin, zahrnující chladničku a mrazničku.

Chceme-li, aby se nám v nové kuchyni pracovalo dobře a pohodlně, neměla by být vzdálenost mezi těmito třemi základnami větší než osm metrů. Při plánování přemýšlejme také o tom, jak moc se budeme v nové kuchyni natahovat nebo ohýbat, abychom dosáhli na věci denní potřeby.

Optimální dispoziční řešení své kuchyně si vytvoříme podle tzv. pracovního trojúhelníku: V kuchyni ve tvaru písmene I umístíme spotřebiče a skříňky k jedné stěně, kde má pracovní trojúhelník formu přímky. Toto řešení preferujeme v úzkých nebo malých místnostech, ve větším prostoru by vznikla mezi jednotlivými zónami větší vzdálenost.

Kuchyně ve tvaru písmene I s ostrůvkem nabízí pracovní plochu i úložný prostor navíc. Ostrůvek lze vybavit samostatným dřezem, sporákem či varnou deskou jedině v případě, že je tu přípojka vody a elektřiny. Mezi skříňkami kuchyňské linky musí být odstup nejméně 120 cm, abychom měli dost místa na otevírání dvířek a zásuvek. Ostrůvek se dá využít také jako barový pult, oddělující kuchyň od jídelny nebo obýváku.

Kuchyni ve tvaru písmene L považujeme za praktickou. Je tu dost místa na práci i na uskladnění potravin. Jde o poměrně časté uspořádání kuchyně, které je vhodné i v případě, že je v místnosti jídelní stůl nebo malý ostrůvek.

Kuchyně ve tvaru písmene U vyžaduje hodně místa. Je vhodná pro ukládání, vaření i přípravu jídla. Takové uspořádání nám umožní dokonalé rozvržení trojúhelníku. Mohou zde pracovat klidně dva lidé, aniž by si překáželi. Také v tomto typu kuchyně by mělo být mezi skříňkami nejméně 120 cm kvůli snadnému pohybu.

Kuchyně souběžné nabízejí kuchyňskou linku umístěnou na protilehlých stěnách. Dispozičně může být linka uspořádána tak, že na jedné straně je pracovní plocha a na druhé místo pro uskladnění potravin. Dost místa mezi pracovními plochami zaručí vzdálenost 120 cm.

Příprava a vaření jídla vyžadují poměrně dost místa na práci i na nádobí. Proto by měla být pracovní plocha dlouhá 80–140 cm. Delší pracovní plocha by znamenala mnoho zbytečných kroků navíc.

Náš bytový architekt Vám ochotně pomůže při řešení a tvorbě vaší nové kuchyně.